SUURI MASTURBOIJA, Salvador Dali, surrealisti

7 €
Espanjalainen Salvador Dali, 1904-1989, oli surrealismin tunnetuimpia taiteilijoita maailmassa. Surrealismilla tarkoitetaan pyrkimystä vaikuttaa ihmisen tiedostamattomaan mieleen, alitajuntaan. Tunnusomaista oli taianomaiset, mystiset, tunnelmaltaan epätodelliset ja unenomaiset sommitelmat. Taide oli omituista vertauskuvallisuutta, kuvissa oli kummallisuuksia, joita ei loogisesti voinut käsittää.

Vuonna 1929 hän maalasi kuuluisan teoksensa EL GRAN MASTURBATORIN, Suuren Masturboijan, joka on hänen OMAKUVANSA.
Siinä hän kuvaa omia ahdistuksiaan, pelkojaan ja seksuaalisia pakkomielteitään.

Espanjan posti julkaisi 22.4.1994 maalauksesta 29 Pesetan postimerkin. Siinä on Dalin pää, joka on kyllä kiinteä, mutta rakenne ja muoto on muuttunut ja vääristynyt: Silmä on kiinni, suuri heinäsirkka on kasvojen alaosassa. Niskasta nousee naishahmo.

Hän luonnehtii itseään suureksi masturboijaksi, jonka seksuaalinen intohimo näkyy niskasta nousevana naishahmona. Naisen pää ja suu ovat hyvin lähellä miehen etumusta.
Naishahmon nimi on Gala Eluard, joka on naimisissa toisen miehen kanssa. Dali oli rakastunut tähän naiseen, mutta oli peloissaan, olihan kyse aviorikoksesta.
Maalauksen heinäsirkka liittyi Dalin lapsuuden hyönteispelkoon. Hän pelkäsi, että hän tulisi niellyksi tai syödyksi.

Galasta tuli Dalin muusa eli taiteellinen innoittaja ja eroottinen viihdyttäjä. Heidät siviilivihittiin v. 1934 ja kirkossa v. 1948.

Dali maalasi v. 1934 vaimostaan surrealistisen muotokuvan, josta ilmestyi 18 Pesetan postimerkki 22.4.1994.
Teoksessa Gala hymyilee, hänen olkapäällä on kaksi karitsankaretta eli kylkiluuta. Gala nojaa Dalin rintaa vasten, mutta maalauksesta erottuu vain paita ja nappi. Postimerkissä näitä ei erota Espana-sanan takia.
Dali halusi näin osoittaa suurta rakkauttaan vaimoaan ja myös pitämäänsä ruokaa kohtaan.

Alkuperäinen maalaus on Madridin museossa.

Hinta kaikista VAIN 7,- e.
Postik. 2,50 e
Ilmoittaja: Kari Haanpää Sijainti: 61400 Ylistaro  Näytä kartalla
Osasto: Harrastus & Keräily Tyyppi: Myydään
Findit ei vastaa ilmoitetusta tuotteesta tai ilmoituksen sisällöstä. SMS-viestien lähettäminen ilmoittajalle mainostarkoituksessa on kiellettyä. Ilmoittaja ei halua ilmoitus- ym. myyjien soittelevan. Jos sinulla on muuta kysyttävää tai mielipiteitä, ottakaa ystävällisesti yhteyttä asiakaspalveluumme.